Składniki:
- 300 g wędzonych żeberek, lub wędzonych kości, u mnie- żeberka
- 300 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę i podsmażonego
- 1 laska kiełbasy (użyłam z kurczaka z lokalnej firmy "Taurus"), pokrojonej w plastry i podsmażonej
- 3-4 średniej wielkości ziemniaki pokrojone w kostkę
- około 300 g grochu łuskanego- połówki
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 marchewka starta na tarce na dużych oczkach
- 1 pietruszka starta na tarce na dużych oczkach
- 1/2 selera startego na tarce na dużych oczkach
- liście laurowe, ziele angielskie
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka masła klarowanego
- suszone borowiki- wedle gustu, można je pominąć
- do smaku u mnie: sól, pieprz ziołowy, czosnek niedźwiedzi, majeranek, mielony kminek,
Wykonanie:
Żeberka kroję na mniejsze kawałki, zalewam około 2 litrami wody, dodaję grzyby, ziele angielskie, liście laurowe i gotuję na małym ogniu około 40 min.
Po tym czasie dodaję przepłukany groch i gotuję go do miękkości. W międzyczasie cebulę lekko solę- by się nie przypalała i duszę ją na maśle. Gdy będzie już miękka, dodaję marchew wraz z pietruszką i wszystko razem przesmażam około 5 minut. Do zupy dodaję ziemniaki, wraz z marchwią, boczkiem, kiełbasą, przeciśniętym czosnkiem i gotuję, aż ziemniaki będą miękkie- około 10 min. W tym czasie żeberka wyciągam z zupy, obieram, kroję w kostkę i dodaję z powrotem do garnka z zupą. Dodaję otarty w rękach majeranek i pozostałe przyprawy i wszystko razem gotuję jeszcze przez chwilę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz