Przy leniwym poniedziałku- pasta.
Penne, pulpety z indyka, pieczarki, a wszystko to otulone sosem śmietanowym :)
Składniki (na 4 porcje):
- filet z indyka- około 400 g
- pieczarki- 300 g
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- śmietana 30%- opakowanie 330 ml
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- opakowanie makaronu penne- 400 g
- olej kokosowy- 1 łyżka
- sól, pieprz, posiekana natka pietruszki
Wykonanie:
1. Filet z indyka myję, osuszam papierowym ręcznikiem i oczyszczam. Następnie mielę go w maszynce do mięsa na małych oczkach.
2. Połowę cebuli szklę na oleju kokosowym- uprzednio ją obsypuję solą, aby się nie przypalała.
3. Do zmielonego mięsa dodaję jajko, sól, pieprz, czosnek, pozostałą surową cebulę, część natki pietruszki i dokładnie mieszam. Z mięsa formuję małe pulpety, które gotuję około 10 minut we wrzącej wodzie, lub bulionie.
4. Ugotowane pulpety odkładam do czystego garnka.
5. Pieczarki obieram, kroję w plastry i smażę je na oleju kokosowym. Gdy woda z pieczarek odparuje, dodaję do nich zeszkloną cebulę i przekładam do garnka z pulpetami. Całość zalewam śmietaną. Gotuję na małym ogniu, aż woda ze śmietany wyparuje. Sos doprawiam do smaku.
6. Makaron gotuję wg instrukcji na opakowaniu.
7. Ugotowany i odcedzony makaron łączę z sosem i posypuję natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz