Powered By Blogger

wtorek, 7 marca 2017

Pikantna zupa grochowa

Zupa grochowa, podejście nr 1. (Pomijając krem z grochu robiony kilkanaście tygodni temu) ;-) 

Składniki:

  • 500 g wędzonych żeberek, lub wędzonych kości, u mnie- żeberka
  • 300 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę i zesmażonego
  • 4-5 średniej wielkości ziemniaki pokrojone w kostkę
  • około 400 g grochu łuskanego- połówki
  • 1 większa cebula pokrojona w kostkę
  • 2 marchewki starte na tarce na dużych oczkach
  • 1 pietruszka starta na tarce na dużych oczkach
  • liście laurowe, ziele angielskie
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • suszone borowiki- wedle gustu, można je pominąć
  • do smaku u mnie: sól, pieprz ziołowy, czosnek niedźwiedzi, majeranek, mielony kminek, odrobina cukru, łyżeczka chili

Wykonanie: 

Żeberka kroję na mniejsze kawałki, zalewam około 2 litrami wody, dodaję grzyby, ziele angielskie, liście laurowe i gotuję na małym ogniu około 40 min.
Po tym czasie dodaję przepłukany groch i gotuję go do miękkości. W międzyczasie cebulę lekko solę- by się nie przypalała i duszę ją na maśle. Gdy będzie już miękka, dodaję marchew wraz z pietruszką i wszystko razem przesmażam około 5 minut. Do zupy dodaję ziemniaki, wraz z marchwią, boczkiem, przeciśniętym czosnkiem i gotuję, aż ziemniaki będą miękkie- około 10 min. W tym czasie żeberka wyciągam z zupy, obieram, kroję w kostkę i dodaję spowrotem do garnka z zupą. Dodaję otarty w rękach majeranek i pozostałe przyprawy i wszystko razem gotuję jeszcze przez chwilę.
Całość obsypuję nastką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz