Kompot rabarbarowy, jak kompot- każdy wie, jak go zrobić ;-)
Ciasto:
- - 4 jajka
- - 1 szklanka cukru
- - 1,5 szkl. mąki pszennej (ja używam typu 550)
- - 1/2 szkl. oleju
- - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- - 1 op. cukru wanilinowego
- - rabarbar
- - cukier puder
- - tortownica, papier do pieczenia, masło do wysmarowania formy i bułka tarta do oprószenia
Wykonanie:
Jajka wraz z cukrem miksuję na puszystą masę. Następnie (nadal miksując) dodaję olej i stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Całość dokładnie miksuję. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 stopni (grzanie góra-dół), spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, spód i boki smaruję masłem i oprószam bułką tartą. Do tortownicy wykładam ciasto, obrany rabarbar wciskam głęboko w ciasto. Ciasto piekę około 40 minut- do suchego patyczka.
Po ostudzeniu obficie posypuję cukrem pudrem.
// szklanka zawsze ma u mnie 250 g.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz