Powered By Blogger

wtorek, 11 lipca 2017

Piekielnie ostra karkówka

Piekielnie ostra karkówka z pieczonymi ziemniakami i lekkim sosem z pietruszką ;-)


Karkówka:

  • 2 plastry karkówki
  • 1/4 papryki peperoncino pokrojonej w plasterki
  • 2 łyżki sosu worcester
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 cebula pokrojona w plastry
  • 2 łyżki oliwy
  • świeżo mielony pieprz

Wykonanie:

Mięso delikatnie rozbijam. Składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszam. W naczyniu z pokrywką umieszczam część cebuli, na to wysmarowany marynatą plaster karkówki-cebula- karkówka-cebula. Pojemnik zamykam i odstawiam do lodówki- najlepiej na noc.
Mięso piekę (bez cebuli i papryki) na patelni grillowej około 4 minut z każdej strony. Następnie piekę w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni kolejne 10 minut.

Ziemniaki:
  • kilka umytych i pokrojonych na ćwiartki ziemniaków
  • tymianek
  • oliwa z oliwek
  • słodka papryka

Wykonanie:

Ziemniaki gotuję we wrzącej wodzie około 10 minut. Następnie odcedzam je, dodaję oliwę, tymianek paprykę i dokładnie mieszam. Piekę w 200 stopniach do zezłocenia.

Sos:
  • 1 kubek jogurtu naturalnego
  • pęczek pietruszki drobno posiekany
  • ocet ryżowy
  • sól

Wykonanie:
Wszystko łączę ze sobą i dobrze schładzam.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz