Piekielnie ostra karkówka z pieczonymi ziemniakami i lekkim sosem z pietruszką ;-)
Karkówka:
- 2 plastry karkówki
- 1/4 papryki peperoncino pokrojonej w plasterki
- 2 łyżki sosu worcester
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 cebula pokrojona w plastry
- 2 łyżki oliwy
- świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
Mięso delikatnie rozbijam. Składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszam. W naczyniu z pokrywką umieszczam część cebuli, na to wysmarowany marynatą plaster karkówki-cebula- karkówka-cebula. Pojemnik zamykam i odstawiam do lodówki- najlepiej na noc.
Mięso piekę (bez cebuli i papryki) na patelni grillowej około 4 minut z każdej strony. Następnie piekę w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni kolejne 10 minut.
Ziemniaki:
- kilka umytych i pokrojonych na ćwiartki ziemniaków
- tymianek
- oliwa z oliwek
- słodka papryka
Wykonanie:
Ziemniaki gotuję we wrzącej wodzie około 10 minut. Następnie odcedzam je, dodaję oliwę, tymianek paprykę i dokładnie mieszam. Piekę w 200 stopniach do zezłocenia.
Sos:
- 1 kubek jogurtu naturalnego
- pęczek pietruszki drobno posiekany
- ocet ryżowy
- sól
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz