Powered By Blogger

poniedziałek, 17 lipca 2017

Schab w sosie

Kto lubi schab w sosie? 
Poczarowałam, pomieszałam i do sosu wędzonych śliwek nawrzucałam 
Składniki (2 porcje):
  • 4 plasterki schabu (o grubości około 1 cm)
  • 150 g suszonych wędzonych śliwek
  • 20 g suszonych grzybów
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • świeży rozmaryn- pół gałązki
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • ziele angielskie (2), liść laurowy, pieprz, ewentualnie sól do smaku

Wykonanie:
Schab obsmażam na ciemny kolor na suchej patelni i przekładam do garnka.
Dodaję grzyby, śliwki, sos sojowy, rozmaryn, ziele angielskie oraz liść laurowy. Całość zalewam wodą- ale tylko tyle, by woda przykryła mięso. Całość duszę pod przykryciem do czasu, aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie wyciągam mięso na talerz, a sos dokładnie blenderuję (uprzednio wyciągając z niego ziele i liść). Zblenderowany sos dodatkowo przecieram na sitku.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz