Dzień dobry we wtorek! ;-)
Dzisiaj na obiad zupa pt. "Co mi na bazarze wpadło do koszyka" ;-)
Składniki:
- - 1 pęczek młodej marchewki
- - 2 pietruszki
- - 200 g fasolki szparagowej
- - 1 średniej wielkości kalafior
- - 1/2 selera
- - 200 g młodych ziemniaków
- - 1/2 pora
- - gałązka natki pietruszki
- - gałązka lubczyku
- - śmietana 20%- około 2 łyżki
- - ziele angielskie, liść laurowy, sól, biały pieprz
- łyżka oleju kokosowego
- świeży koperek
Wykonanie:
Warzywa myję i obieram. Marchewkę, pietruszkę, selera, pora ścieram na mandolinie, a następnie przesmażam na patelni z łyżką oleju kokosowego. Przesmażone warzywa przekładam do garnka, dodaję natkę pietruszki, lubczyk, ziele, liścia laurowego i zalewam około 1,5 litra zimnej wody. Całość gotuję, aż warzywa będą półmiękkie.
W międzyczasie ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę. Gotuję je oddzielnie w osolonej wodzie.
Kalafiora myję i dzielę na różyczki. Fasolkę myję, kroję na mniejsze części. Do bulionu dodaję kalafiora i fasolkę i gotuję do miękkości- około 10 minut. Na końcu dodaję ugotowane ziemniaki, zupę delikatnie zabielam zahartowaną śmietaną i doprawiam do smaku i na talerzu posypuję posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz