Powered By Blogger

wtorek, 20 czerwca 2017

Wiosenna jarzynowa


Dzień dobry we wtorek! ;-)

Dzisiaj na obiad zupa pt. "Co mi na bazarze wpadło do koszyka" ;-)

Składniki:

  • - 1 pęczek młodej marchewki
  • - 2 pietruszki
  • - 200 g fasolki szparagowej
  • - 1 średniej wielkości kalafior
  • - 1/2 selera
  • - 200 g młodych ziemniaków
  • - 1/2 pora
  • - gałązka natki pietruszki
  • - gałązka lubczyku
  • - śmietana 20%- około 2 łyżki
  • - ziele angielskie, liść laurowy, sól, biały pieprz
  • łyżka oleju kokosowego
  • świeży koperek


Wykonanie:
Warzywa myję i obieram. Marchewkę, pietruszkę, selera, pora ścieram na mandolinie, a następnie przesmażam na patelni z łyżką oleju kokosowego. Przesmażone warzywa przekładam do garnka, dodaję natkę pietruszki, lubczyk, ziele, liścia laurowego i zalewam około 1,5 litra zimnej wody. Całość gotuję, aż warzywa będą półmiękkie.
W międzyczasie ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę. Gotuję je oddzielnie w osolonej wodzie.
Kalafiora myję i dzielę na różyczki. Fasolkę myję, kroję na mniejsze części. Do bulionu dodaję kalafiora i fasolkę i gotuję do miękkości- około 10 minut. Na końcu dodaję ugotowane ziemniaki, zupę delikatnie zabielam zahartowaną śmietaną i doprawiam do smaku  i na talerzu posypuję posiekanym koperkiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz