Nie wyobrażam sobie grillowania bez mojego ulubionego sosu Tzatziki :)
Składniki:
- - jogurt grecki (180 g)
- - 5 ogórków gruntowych średniej wielkości
- - 3 spore ząbki czosnku
- - 1 łyżka oliwy z oliwek
- - 1 łyżeczka octu winnego
- - garść liści świeżej mięty
- - 1/2 łyżeczki soli
- - świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
Ogórki obieram, usuwam gniazda nasienne i ścieram na tarce z dużymi oczkami. Solę je i odstawiam na około 10 minut. W tym czasie czosnek przeciskam przez praskę, liście mięty myję i drobno siekam. Ogórki odsączam dokładnie na sitku- jeśli jest potrzeba, dodatkowo odciskam ogórki przez czystą ściereczkę. Przekładam je do miski, dodaję jogurt, miętę, czosnek, oliwę z oliwek, ocet i odrobinę pieprzu. Mieszam dokładnie i odstawiam na kilka godzin do lodówki, by sos się schłodził i czosnek "przegryzł".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz