Powered By Blogger

wtorek, 9 maja 2017

Zupa jarzynowa

Najbardziej zwykła ze zwykłych- jarzynowa na bulionie warzywnym

Składniki:
a) bulion:
  • 4 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1/4 selera
  • kawałek pora średniej wielkości
  • 2-3 liście kapusty (u mnie- włoska)
  • 1 opalona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 suszone grzybki
  • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty
  • tymianek, estragon, lubczyk
b) zupa:
  • 2 brokuły
  • 3-4 ziemniaki
  • śmietana 30%- około 100 ml
  • ulubione przyprawy
Wykonanie:
a) Marchewkę, pietruszkę i selera dokładnie obieramy, przekładamy do garnka, dodajemy pora, kapustę, grzybki suszone, ząbek czosnku, liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, tymianek, lubczyk i estragon i zalewamy około 1,5 litra wody. Gotujemy na małym ogniu około 50 minut. Gotowy bulion przecedzamy przez sitko. Wybrane warzywa kroję na mniejsze kawałki: marchewkę i pietruszkę w plastry, seler w kostkę, por- w piórka. Pokrojone warzywa przekładam do garnka z bulionem. 
b) W międzyczasie obieram ziemniaki, myję je i gotuję w osolonej wodzie. Odcedzam. Ziemniaki dodaję do bulionu. Brokuł dzielę na różyczki i gotuję w bulionie około 5 minut. Następnie zupę zabielam, doprawiam do smaku i gotowe.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz