Dzień dobry w deszczowy poniedziałek!

Ktoś ma ochotę na pierogi z mięsem (szynka wieprz.), pieczarkami i mozzarellą?

Farsz (na około 40 pierogów):
- 400 g szynki wieprzowej
- 250 g pieczarek pokrojonych w kostkę
- 200 g mozzarelli (uprzednio startej)
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- sos sojowy ciemny, pieprz, natka pietruszki, czosnek, masło klarowane
Pieczarki wraz z cebulą smażę maśle klarowanym. W międzyczasie mięso pokroiłam na mniejsze kawałki i zmełłam w maszynce na średnich oczkach. Do pieczarek dodaję mięso i całość smażę. Farsz doprawiam do smaku.
Ciasto:
- 300 g mąki
- 250 ml gorącej wody
- szczypta soli
Z podanych składników zagniatam ciasto, nakrywam ściereczką i odstawiam na około 30 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowuję, szklanką wykrawam koła, na środek koła nakładam farsz i sklejam za pomocą pierożnicy
Pierogi gotuję we wrzącej, osolonej wodzie około 3-4 minut od wypłynięcia.
Podaję okraszone boczkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz