Powered By Blogger

poniedziałek, 8 maja 2017

Peirogi z mięsem, pieczarkami i mozzarellą



Dzień dobry w deszczowy poniedziałek! ;-)

Ktoś ma ochotę na pierogi z mięsem (szynka wieprz.), pieczarkami i mozzarellą? ;-)


Farsz (na około 40 pierogów):
  • 400 g szynki wieprzowej 
  • 250 g pieczarek pokrojonych w kostkę 
  • 200 g mozzarelli (uprzednio startej) 
  • 1 cebula pokrojona w kostkę 
  • sos sojowy ciemny, pieprz, natka pietruszki, czosnek, masło klarowane 

Pieczarki wraz z cebulą smażę maśle klarowanym. W międzyczasie mięso pokroiłam na mniejsze kawałki i zmełłam w maszynce na średnich oczkach. Do pieczarek dodaję mięso i całość smażę. Farsz doprawiam do smaku.


Ciasto:
  • 300 g mąki 
  • 250 ml gorącej wody 
  • szczypta soli 

Z podanych składników zagniatam ciasto, nakrywam ściereczką i odstawiam na około 30 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowuję, szklanką wykrawam koła, na środek koła nakładam farsz i sklejam za pomocą pierożnicy

Pierogi gotuję we wrzącej, osolonej wodzie około 3-4 minut od wypłynięcia.


Podaję okraszone boczkiem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz