Powered By Blogger

środa, 17 maja 2017

Gołąbki z młodej kapusty

Sezon na młodą kapustę w pełni, więc pora na gołąbki.
Takie, jak lubię najbardziej- dużo mięsa, a mało ryżu.

Składniki (na około 8-10 gołąbków- w zależności od wielkości kapusty):

  • główka młodej kapusty
  • 400 g mięsa mielonego (u mnie uprzednio zmielona szynka wieprz.)
  • 1 cebula pokrojona w kostkę i zesmażona na maśle klarowanym
  • 50 g ryżu (u mnie jaśminowy)
  • sos sojowy (u mnie-jasny), pieprz kolorowy, odrobina kuminu


Sos:

  • 1 kg pomidorów malinowych (u mnie- lokalne, z  Zawady)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku uprzednio przeciśniętego przez praskę
  • 3-4 łyżki domowego przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz (u mnie- ziołowy), świeża bazylia



Główkę kapusty myję, usuwam pierwsze brzydkie liście. Wycinam kłąb i parzę we wrzącej osolonej wodzie około 8 minut- aż liście będą miękkie. Sparzoną kapustę wyciągam na sito, dzielę na liście. Z liści usuwam twarde nerwy.
Ryż gotuję w osolonej wodzie około 5-7 minut- ma być półtwardy- będzie się później dusił w gołąbkach i "dojdzie".
Mięso, wraz z ryżem, cebulą i przyprawami mieszam na jednolitą masę.
Tak zrobionym farszem nadziewam gołąbki. Misę Multicookera smaruję odrobiną oleju kokosowego i układam w niej gołąbki. Ustawiam program "Duszenie" i czas 70 minut.

Pomidory sparzam we wrzątku, usuwam z nich skórę i gniazda nasienne, a następnie kroję je w kostkę.
Na patelni rozgrzewam oliwę wraz z czosnkiem, dodaję pomidory i całość duszę około 10 minut. Następnie dodaję przecier, całość mieszam i doprawiam do smaku.
Tak przygotowanym sosem polewam gotowe gołąbki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz