Powered By Blogger

czwartek, 20 kwietnia 2017

Tagliatelle z piersią kurczaka i prawdziwkami w sosie śmietanowym

Dziś wykorzystałam moje ostatnie zapasy mrożonych prawdziwków z zeszłorocznych zbiorów i życzę sobie, aby tegoroczny zbiór był równie obfity. Łącznie grzybów w tym roku wraz ze znajomymi uzbieraliśmy około 30 kg- i mam tutaj na myśli same zdrowe okazy, bo jeśli miałabym liczyć grzyby robaczywe, to byłoby tego pewnie z 50 kg.
Sylwia, Grzesiek! Pozdrawiam Was i nie mogę doczekać się lipca! :)


Składniki (około 4 porcje):

  • około 400 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
  • około 300 g prawdziwków (u mnie mrożone, kapelusze pokrojone na ćwiartki, zblanszowane przed mrożeniem)
  • 200 ml śmietany 30%
  • 400 g makaronu Tagliatelle
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 
  • ser cheddar- opcjonalnie
  • sól, pieprz, natka pietruszki
Wykonanie:
Pierś z kurczaka obsmażam na złoto na patelni, następnie dodaję do niej grzyby (nie rozmrażam ich), całość przesmażam około 10 minut- aż grzyby będą miękkie, ale nie "rozciapane" i odparuje z nich woda.
Następnie kurczaka wraz z grzybami zalewam śmietaną, dodaję czosnek i całość duszę, aż śmietana się zredukuje i zagęści sos. Doprawiam do smaku.
W międzyczasie makaron gotuję al dente w osolonej wodzie.
Gdy sos uzyska pożądaną gęstość, łączę go z odcedzonym makaronem. Całość obsypuję cheddarem i natką pietruszki.

Smacznego!



A zbiory w zeszłym roku mieliśmy m.in. takie: (zdjęcia dzięki uprzejmości w/w Grześka)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz