Sylwia, Grzesiek! Pozdrawiam Was i nie mogę doczekać się lipca! :)
Składniki (około 4 porcje):
- około 400 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
- około 300 g prawdziwków (u mnie mrożone, kapelusze pokrojone na ćwiartki, zblanszowane przed mrożeniem)
- 200 ml śmietany 30%
- 400 g makaronu Tagliatelle
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- ser cheddar- opcjonalnie
- sól, pieprz, natka pietruszki
Wykonanie:
Pierś z kurczaka obsmażam na złoto na patelni, następnie dodaję do niej grzyby (nie rozmrażam ich), całość przesmażam około 10 minut- aż grzyby będą miękkie, ale nie "rozciapane" i odparuje z nich woda.
Następnie kurczaka wraz z grzybami zalewam śmietaną, dodaję czosnek i całość duszę, aż śmietana się zredukuje i zagęści sos. Doprawiam do smaku.
W międzyczasie makaron gotuję al dente w osolonej wodzie.
Gdy sos uzyska pożądaną gęstość, łączę go z odcedzonym makaronem. Całość obsypuję cheddarem i natką pietruszki.
Smacznego!
A zbiory w zeszłym roku mieliśmy m.in. takie: (zdjęcia dzięki uprzejmości w/w Grześka)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz