Powered By Blogger

poniedziałek, 22 maja 2017

Pieruńsko kwaśna ogórkowa



Składniki:

  • 2 skrzydła z kaczki
  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
  • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz
  • 2 słoiki kiszonych ogórków, lub 2-3 słoiczki 330 ml przecieru ogórkowego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego


Wykonanie:

Skrzydła dokładnie myję, pozbawiam ewentualnych piór (jeśli jest potrzeba- opalam je), zalewam około 1 litrem wody, dodaję ziele angielskie, liść laurowy i gotuję około 20 minut (nie zapominając o ściąganiu szumowin). Po tym czasie dodaję pietruszkę (startą na małych oczkach na tarce), seler (starty), por (pokrojony w talarki), oraz startą na mandolinie marchewkę. Całość gotuję, aż mięso będzie miękkie. Następnie wyciągam je (mięso), usuwam skórę, rozdrabniam, a do gotującego wywaru dodaję ziemniaki i całość gotuję około 10 minut. W tym czasie ogórki ścieram na tarce (jeśli nie korzystam z przecieru) i przesmażam je na patelni. Do wywaru dodaję mięso i ogórki, całość gotuję jeszcze chwilę, a na końcu dodaję jogurt (uprzednio zahartowany z łyżką zupy), doprawiam do smaku i gotowe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz