Powered By Blogger

niedziela, 21 maja 2017

Pappardelle z krewetkami i pomidorkami paprykowymi



Pyszny, prosty obiad!
Idealne dla mnie połączenie: krewetki i świeże pomidory- palce lizać!


Składniki (2 porcje):


  • 160 g makaronu pappardelle (równie dobrze nada się spaghetti, czy tagliatelle) 
  • 280 g krewetek 31-40 (jeśli mrożone- uprzednio je rozmrażam) 
  • około 20 szt pomidorków paprykowych 
  • 1/2 szalotki pokrojonej w kostkę 
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 
  • 1 łyżka masła 
  • szafran (u mnie opakowanie 0.12 g) 
  • 4-5 łyżek posiekanej natki pietruszki 
  • sól, pieprz 

Wykonanie:


W garnku z wrzącą, osoloną wodą gotuję makaron al dente. Ugotowany makaron odcedzam. Na rozgrzanym maśle szklę cebulę, następnie dodaję czosnek, szafran i umyte krewetki, które obsmażam lewa-prawa strona po 2 minuty. Po tym czasie dodaję pokrojone na połówki pomidory i całość smażę około 2-3 minuty, aż pomidory puszczą trochę soku, ale nie będą się rozwalać. Do krewetek dodaję makaron, natkę pietruszki, całość dokładnie mieszam (delikatnie!), krótko przesmażam i gotowe. Dodatkowo obsypuję całość świeżo zmielonym pieprzem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz