Pyszny, prosty obiad!
Idealne dla mnie połączenie: krewetki i świeże pomidory- palce lizać!
Składniki (2 porcje):
- 160 g makaronu pappardelle (równie dobrze nada się spaghetti, czy tagliatelle)
- 280 g krewetek 31-40 (jeśli mrożone- uprzednio je rozmrażam)
- około 20 szt pomidorków paprykowych
- 1/2 szalotki pokrojonej w kostkę
- 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka masła
- szafran (u mnie opakowanie 0.12 g)
- 4-5 łyżek posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Wykonanie:
W garnku z wrzącą, osoloną wodą gotuję makaron al dente. Ugotowany makaron odcedzam. Na rozgrzanym maśle szklę cebulę, następnie dodaję czosnek, szafran i umyte krewetki, które obsmażam lewa-prawa strona po 2 minuty. Po tym czasie dodaję pokrojone na połówki pomidory i całość smażę około 2-3 minuty, aż pomidory puszczą trochę soku, ale nie będą się rozwalać. Do krewetek dodaję makaron, natkę pietruszki, całość dokładnie mieszam (delikatnie!), krótko przesmażam i gotowe. Dodatkowo obsypuję całość świeżo zmielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz