Więc chcąc dzisiaj je nieco urozmaicić, zrobiłam mielone zawijane w boczku, z dodatkiem rozpływającego się sera i pieczone w piekarniku- przyznam nieskromnie, że bardzo smaczne!
Składniki (na około 10 kotletów):
- 400 g szynki wieprz. (zmełłam ją w maszynce na małych oczkach)
- 100 g mozzarelli (starłam ją na tarce o średnich oczkach)
- 1 jajko
- 1 cebula pokrojona w kostkę i zeszklona na maśle
- 20 cienkich plasterków boczku (wędzony surowy)
- 2-3 łyżki posiekane natki pietruszki
- sos sojowy ciemny, pieprz ziołowy
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszam ze sobą w misce. Odstawiam masę mięsną na około 10 minut.
Boczek rozkładam na desce w porcjach składających się z dwóch plasterków- plastry mają się ze sobą łączyć poprzez środek. Po tym czasie z mięsa formuję coś na kształt roladek, kładę mięso na końcówce boczku i owijam ciasno każdą roladkę boczkiem.
Naczynie żaroodporne wykładam papierem do pieczenia, spryskuję go sprayem do smażenia/pieczenia i układam roladki jedna koło drugiej. Tak przygotowane kotlety piekę w temperaturze 180 stopni (grzanie ↑↓) i piekę około 40 minut.
Kotlety podaję z puree ziemniaczanym oraz buraczkami z jabłkiem na ciepło.
Buraczki z jabłkiem na ciepło:
- 3 buraki ugotowane i starte na tarce na dużych oczkach
- 1 jabłko starte na dużych oczkach
- sok z cytryny, sól, pieprz
- 1 łyżka masła
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz