Powered By Blogger

wtorek, 23 maja 2017

Mielone z piekarnika

Kotlety mielone lubię. Bardzo. Ale ileż można je jeść w klasycznym wydaniu?
Więc chcąc dzisiaj je nieco urozmaicić, zrobiłam mielone zawijane w boczku, z dodatkiem rozpływającego się sera i pieczone w piekarniku- przyznam nieskromnie, że bardzo smaczne!

Składniki (na około 10 kotletów):

  • 400 g szynki wieprz. (zmełłam ją w maszynce na małych oczkach)
  • 100 g mozzarelli (starłam ją na tarce o średnich oczkach)
  • 1 jajko
  • 1 cebula pokrojona w kostkę i zeszklona na maśle
  • 20 cienkich plasterków boczku (wędzony surowy)
  • 2-3 łyżki posiekane natki pietruszki
  • sos sojowy ciemny, pieprz ziołowy



Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszam ze sobą w misce. Odstawiam masę mięsną na około 10 minut.
Boczek rozkładam na desce w porcjach składających się z dwóch plasterków- plastry mają się ze sobą łączyć poprzez środek. Po tym czasie z mięsa formuję coś na kształt roladek, kładę mięso na końcówce boczku i owijam ciasno każdą roladkę boczkiem.
Naczynie żaroodporne wykładam papierem do pieczenia, spryskuję go sprayem do smażenia/pieczenia i układam roladki jedna koło drugiej. Tak przygotowane kotlety piekę w temperaturze 180 stopni (grzanie ↑↓) i piekę około 40 minut.
Kotlety podaję z puree ziemniaczanym oraz buraczkami z jabłkiem na ciepło.





Buraczki z jabłkiem na ciepło:

  • 3 buraki ugotowane i starte na tarce na dużych oczkach
  • 1 jabłko starte na dużych oczkach
  • sok z cytryny, sól, pieprz
  • 1 łyżka masła 
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewam masło, dodaję buraki wraz z jabłkiem i całość przesmażam około 10 minut. Doprawiam do smaku i gotowe.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz