Powered By Blogger

czwartek, 18 maja 2017

Barszcz czerwony na bulionie warzywnym



Wszędzie naokoło zupa botwinkowa, a jako że niezbyt za nią przepadam- dzisiaj na moim stole gości klasyczny barszcz czerwony w towarzystwie puree ziemniaczanego i jajka na twardo.

Też burak, ale w innym wydaniu- pod moje gusta ;-)


Składniki:


1) bulion:

  • - 2 marchewki 
  • - 2 pietruszki 
  • - pół selera 
  • - kawałek pora 
  • - 1-2 opalone cebule 
  • - gałązka pietruszki 
  • - kilka suszonych borowików 
  • - ziele angielskie (3-4), liść laurowy, kilka kulek pieprzu 

2) barszcz:
  • - około 1,5 l bulionu warzywnego 
  • - 1,5 kg obranych buraków 
  • - 1 łyżka soku z cytryny 
  • - majeranek, ząbek czosnku (uprzednio przeciśnięty przez praskę), przyprawy do smaku (u mnie- tylko sól i pieprz), cukier 




Wykonanie:

Warzywa obieram, myję i kroję na mniejsze kawałki. Dodaję do nich cebulę, ziele, pieprz, liść laurowy, natkę, grzyby i zalewam około 1,5 litra wody.
Całość gotuję około 45 minut.
Buraki obieram i kroję w dużą kostkę. Buraki duszę (w 2-3 turach) na patelni pod przykryciem z około 1/2 szklanki bulionu.
Następnie buraki dodaję do pozostałego wywaru. Całość doprowadzam do wrzenia i gotuję jeszcze kilka minut. Barszcz przecedzam, zakwaszam sokiem z cytryny, dodaję cukier, czosnek i doprawiam do smaku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz