Powered By Blogger

poniedziałek, 29 maja 2017

Chłodnik z botwinką



Chłodnik, chłodnik, chłodnik!
W taką pogodę jak dzisiaj, chłodzimy się na wszystkie możliwe sposoby! ;-)

Składniki:
  • 3 pęczki botwinki
  • 1 średniej wielkości ogórek wężowy, lub kilka gruntowych
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 1 litr zsiadłego mleka, lub kefiru
  • duży pęczek szczypiorku
  • kilka listków świeżej mięty
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Buraczki obieram, kroję na mniejsze kawałki. Łodygi botwinki (nie używam liści) kroję na około 1-centymetrowe słupki. Botwinę podgotowuję około 10 minut- wody ma być tylko tyle, by przykryła botwinę. W międzyczasie ogórka i rzodkiewkę myję, obieram (ogórka) i ścieram na tarce na dużych oczkach. Szczypior wraz z miętą siekam drobno. Gdy warzywa w garnku ostygną, dodaję ogórka, rzodkiewkę, szczypior wraz z miętą i zalewam zsiadłym mlekiem i doprawiam do smaku. Chłodnik odstawiam na noc do lodówki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz