Roladki:
- schab pokrojony na kotlety
- boczek surowy wędzony- kilka plastrów
- ogórki kiszone/ konserwowe
- marchew
- musztarda (u mnie- Dijon)
- rozmaryn, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, 1-2 ząbki czosnku, kumin,kilka kropli sosu sojowego (ciemny), pieprz
Wykonanie:
Schab rozbijam cienko przez folię, następnie każdy płat mięsa smaruję musztardą, na to nakładam 2-3 plastry boczku, marchewkę, ogórka i zwijam w roladkę. Następnie mięso ciasno obwiązuję nicią kuchenną i obsmażam na odrobinie oleju kokosowego z każdej strony na złoty kolor. Obsmażone mięso przekładam do garnka, dodaję kilka suszonych borowików, świeży rozmaryn, liść laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku, podlewam delikatnie wodą (w przypadku moich dwóch roladek to było niecałe 150 ml wody), garnek przykrywam i duszę (roladki) około 45 minut.
Gdy mięso będzie już miękkie, usuwam nić, a składniki sosu dokładnie blenderuję i doprawiam do smaku.
Kluski (około 10 sztuk):
- 2 większe ziemniaki
- sól
- mąka ziemniaczana
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę, dzielę na 4 części, wyciągam jedną i na jej m-ce wsypuję mąkę ziemniaczaną. Dodaję odjęte ziemniaki, dokładnie mieszam i formuję kluski.
Gotuję we wrzącej wodzie około 2-3 minut od wypłynięcia.
Surówka:
- 3 marchewki obrane
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- syrop klonowy
Wykonanie:
Marchewkę ścieram na tarce na małych oczkach, dodaję sok z cytryny i syrop klonowy, dokładnie mieszam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz