Tak więc dzisiaj zapraszam na zdrowy, kolorowy gulasz...
Składniki na 3 porcje:
- 300 g pręgi wołowej (doskonale sprawdzi się też indyk, czy łopatka wieprzowa)
- 3 duże papryki pokrojone w kostkę
- 2 cukinie pokrojone w kostkę
- 1 bakłażan pokrojony w kostkę
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1/2 kg pomidorów pokrojonych w kostkę i pozbawione skórki i gniazd nasiennych, lub1-2 puszki pomidorów krojonych (ilość wedle gustu)
- ziele angielskie, liść laurowy
- słodka papryka, świeży tymianek, świeża kolendra, mięta- u mnie suszona, czubryca, pieprz, odrobina cukru
Wykonanie:
Mięso kroję w kostkę i obsmażam na złoto (wraz z zielem angielskim i liściem laurowym) w misie Multicookera (około 10 minut). Przesmażone mięso przekładam do innego naczynia. W misie Multicookera krótko obsmażam warzywa wraz ze słodką papryką, Do przesmażonych warzyw dodaję mięso, pomidory, przyprawy i ustawiam program "Duszenie" na 10 godzin.Gotowy gulasz dodatkowo doprawiam do smaku (jeśli jest taka potrzeba) i podaję go z kaszą gryczaną, lub do duszenia gulaszu dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz