Powered By Blogger

wtorek, 18 kwietnia 2017

Gulasz wołowy z warzywami

Na moim blogu dzisiaj pojawią się dwie nowe zakładki- "Multicooker" (osobiście posiadam ten model  od prawie roku >>KLIK<< i jest naprawdę moim ulubionym gadżetem w kuchni- mały, poręczny, z mnóstwem funkcji- m.in. wolnowar, czy parowar), oraz zakładka "Dieta", gdzie będziecie mogli znaleźć smaczne i zdrowe przepisy na czas trwania diety. Diet w swoim życiu testowałam już kilka, ale dieta opracowana przez Specjalistę była jedyną słuszną ;-) Dzisiejszy przepis będzie właśnie połączeniem zarówno Multicookera, jak i diety. Bo dieta ma być nie tylko skuteczna, ale przede wszystkim smaczna!
Tak więc dzisiaj zapraszam na zdrowy, kolorowy gulasz...

Składniki na 3 porcje:
  • 300 g pręgi wołowej (doskonale sprawdzi się też indyk, czy  łopatka wieprzowa)
  • 3 duże papryki pokrojone w kostkę
  • 2 cukinie pokrojone w kostkę
  • 1 bakłażan pokrojony w kostkę
  • 2 marchewki pokrojone w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1/2 kg  pomidorów pokrojonych w kostkę i pozbawione skórki i gniazd nasiennych, lub1-2  puszki pomidorów krojonych (ilość wedle gustu)
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • słodka papryka, świeży tymianek, świeża kolendra, mięta- u mnie suszona, czubryca, pieprz, odrobina cukru
Wykonanie:
Mięso kroję w kostkę i obsmażam na złoto (wraz z zielem angielskim i liściem laurowym) w misie Multicookera (około 10 minut). Przesmażone mięso przekładam do innego naczynia. W misie Multicookera krótko obsmażam warzywa wraz ze słodką papryką, Do przesmażonych warzyw dodaję mięso, pomidory, przyprawy i ustawiam program "Duszenie" na 10 godzin.Gotowy gulasz dodatkowo doprawiam do smaku (jeśli jest taka potrzeba) i podaję go z kaszą gryczaną, lub do duszenia gulaszu dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz