Powered By Blogger

poniedziałek, 20 lutego 2017

Ravioli z mięsem i serem mimolette



Ciasto (około 35 szt. ravioli o wymiarze 7x7 cm)

  • - 290 g mąki
  • - 180 ml bardzo ciepłej wody
  • - 1 jajko
  • - 1 łyżka oliwy
  • - szczypta soli
  • ewentualnie więcej wody, lub mąki- zależy, jak będzie zachowywać się ciasto


Z podanych składników zagniatam ciasto, nakrywam je ściereczką i zostawiam na około kwadrans, by "odpoczęło".

Nadzienie:

  • - 30 dag szynki wieprz.
  • - 20 dag goleni wołowej
  • - 1 cebula pokrojona w kostkę
  • - 15 dag sera mimolette startego na tarce o dużych oczkach
  • - 1 jajko
  • - 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • - kolendra, sól, pieprz ziołowy, masło klarowane



Omasta:

  • - masło klarowane
  • - mimolette starty na drobnych oczkach
  • - szczypior




 Mięso zmełłam w maszynce o małych oczkach. Pokrojoną cebulę smażę na maśle klarowanym, a następie dodaję do niej mięsa. Całość dokładnie mieszam i smażę. Usmażone mięso przekładam do miski i studzę. Do mięsa dodaję jajko, ser, kolendrę, ząbek czosnku, sól, pieprz i dokładnie mieszam.
Ciasto rozwałkowuję na podsypanej mąką stolnicy na 2 cienkie płaty, na jednym w odstępach układam kulki z farszu, nakrywam drugim płatem ciasta. Ravioli wykrawam specjalną wykrawaczką (10 zł w Carrefourze). Na wrzącą i osoloną wodę z odrobiną oliwy wrzucam pierogi, delikatnie mieszam i gotuję, aż pierogi wypłyną na wierzch.
Pierogi odcedzam, przekładam na talerz, polewam delikatnie masłem klarowanym, obsypuję serem mimolette startym na drobnych oczkach i szczypiorem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz