Powered By Blogger

sobota, 11 lutego 2017

Żurek na wędzonce i swojskim zakwasie








Przepis na zakwas* :

Składniki:
  • 1 litr przegotowanej, ciepłej wody
  • szklanka mąki żytniej
  • kilka kulek ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe
  • czosnek (2 – 3 lekko zgniecione ząbki)
  • piętka chleba


Sposób przyrządzenia:

Wsypuję mąkę do słoika, a następnie zalewam ją przegotowaną wodą i dokładnie mieszam- najlepiej drewnianą łyżką. Następnie do wymieszanej mąki i wody dodaję czosnek, liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego i piętkę chleba. Na koniec słoik z zakwasem przykrywam ściereczką, lub gazą, by zakwas "oddychał" i odstawiam w ciepłe miejsce na 3 do 5 dni. Nie zapominam o mieszaniu zakwasu dwa razy dziennie!


Żurek:
  • - 50 dag wędzonego boczku w kawałku
  • - 2-3 laski białej, lub  swojskiej kiełbasy
  • - ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
  • - śmietana
  • - majeranek

Boczek przekładam do garnka, kiełbasę kroję na 2 mniejsze kawałki, dodaję ziele angielskie, liść laurowy, zalewam wodą i gotuję na małym ogniu około 1 godziny. Po tym czasie mięsa wyciągam, dodaję zakwas, dokładnie mieszam gotuję około 2-3 minut od zawrzenia. Boczek kroję w kostkę, kiełbasę w plastry. Do żurku dodaję zahartowaną śmietanę i dokładnie mieszam. Dodaję majeranek i pokrojone mięso.


Jajka: do wrzącej wody wrzucam jajka, gotuję równo 8 minut. Po tym czasie jajka wkładam do miski z zimną wodą, aby przestały gotować się od środka. Jaja kroję na ćwiartki.


*- Przepis na zakwas pochodzi od Pawła-brata mojej Przyjaciółki, który jest mistrzem w tej kwestii, i który pozwolił mi podzielić się z Wami przepisem :)

Brak komentarzy: