Powered By Blogger

piątek, 10 lutego 2017

Zupa buuraczkowa

1.5 l wywaru z wędzonych żeberek (wywar gotuję wraz z dwoma suszonymi grzybkami, liściem laurowym i zielem angielskim), 2 marchewki starte na dużych oczkach, 3 buraki starte na dużych oczkach, 1 mała cebula pokrojona w kostkę, 2 ziemniaki pokrojone w kostkę, 1/4 główki kapusty drobno poszatkowanej, ziele angielskie, liść laurowy, przyprawy do smaku. Cebulę szklę na odrobinie sprayu do smażenia, następnie dodaję marchew i buraki i wszystko razem przesmażam około 10 minut. Po tym czasie warzywa podlewam około 1/2 szkl wywaru, duszę pod przykryciem około 10 min. Uduszone warzywa dodaję do reszty wywaru wraz z ziemniakami i kapustą i gotuję do miękkości- około 10 min. Doprawiam do smaku i gotowe ;-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz