Powered By Blogger

piątek, 3 lutego 2017

Rolady z łopatki wołowej





Składniki: (u mnie- na dwie porcje)

  • 2 plastry łopatki wołowej
  • ogórki konserwowe
  • kawałek słoniny
  • kawałek żółtego sera
  • kilka plastrów boczku
  • marchewka
  • łyżka musztardy
  • sól, pieprz,
 Sos:
  • 200 ml wody
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • przyprawy do smaku

1. Mięso rozbijamy za pomocą młotka, a następnie oprószamy je solą i pieprzem z obydwu stron.









2. Mięso smarujemy musztardą, układamy na nim boczek, wąski pasek słoniny, sera, ćwiartkę ogórka i marchewki.








3. Nafaszerowane mięso zwijam w roladę i dokładnie obwiązuję nitką spożywczą.




4. Mięso smażę z każdej strony na bardzo ciemny kolor na rozgrzanym oleju.




5. Usmażone mięso przekładam do garnka, dodaję cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, 3 zamrożone kostki rosołu (czyli moje tzw. "kostki rosołowe") i duszę pod przykryciem przez około 70 minut- do miękkości mięsa i zredukowania sosu.






6. Z roladek usuwam nici, podaję je z pieczonymi ziemniakami (ziemniaki pokrojone na ćwiartki, podgotowane i upieczone w piekarniku z oregano, szałwią i suszoną kolendrą), oraz sałatką z czerwonej kapusty.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz