Powered By Blogger

wtorek, 7 lutego 2017

Fasolka po bretońsku







Składniki:

  • 400 g fasoli Jaś
  • 250 g boczku wędzonego
  • 350 g dobrej kiełbasy
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • kminek mielony, majeranek, pieprz ziołowy

1. Fasolę namaczam wieczór wcześniej w letniej wodzie. Na drugi dzień wodę wylewam, przepłukuję fasolę, nalewam świeżej wody około 3 cm ponad poziom fasoli, dodaję ziele angielskie i liść laurowy i gotuję do miękkości około 45 minut.

2. W międzyczasie cebulę szklę na maśle i przekładam ją do miseczki.

3. Boczek kroję w kostkę i smażę go na suchej patelni. Usmażony boczek przekładam do miseczki z cebulą.

4. Na tłuszczu po boczku smażę pokrojoną w kostkę kiełbasę i przekładam ją do boczku.

5. Do ugotowanej fasoli dodaję mięsa, pomidory i wszystko razem gotuję około 20 minut, by smaki się połączyły.

6. Gotową fasolkę doprawiam kminkiem, majerankiem, pieprzem ziołowym i podaję w miseczkach chlebowych, na które przepis znajdziecie >> TUTAJ <<





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz