Składniki:
- 400 g fasoli Jaś
- 250 g boczku wędzonego
- 350 g dobrej kiełbasy
- puszka krojonych pomidorów
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- liść laurowy, ziele angielskie
- kminek mielony, majeranek, pieprz ziołowy
1. Fasolę namaczam wieczór wcześniej w letniej wodzie. Na drugi dzień wodę wylewam, przepłukuję fasolę, nalewam świeżej wody około 3 cm ponad poziom fasoli, dodaję ziele angielskie i liść laurowy i gotuję do miękkości około 45 minut.
2. W międzyczasie cebulę szklę na maśle i przekładam ją do miseczki.
3. Boczek kroję w kostkę i smażę go na suchej patelni. Usmażony boczek przekładam do miseczki z cebulą.
4. Na tłuszczu po boczku smażę pokrojoną w kostkę kiełbasę i przekładam ją do boczku.
5. Do ugotowanej fasoli dodaję mięsa, pomidory i wszystko razem gotuję około 20 minut, by smaki się połączyły.
6. Gotową fasolkę doprawiam kminkiem, majerankiem, pieprzem ziołowym i podaję w miseczkach chlebowych, na które przepis znajdziecie >> TUTAJ <<
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz