Składniki na naleśniki (mnie z tych proporcji wyszło 16 szt.)
- 270 g mąki
- 200 ml wody gazowanej
- 400 ml mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju/oliwy
Jajka mieszamy z mlekiem, wodą, olejem, dodajemy sól i stopniowo mąkę- cały czas mieszając trzepaczką. Ciasto odstawiamy na 20-30 min., by odpoczęło.
Naleśniki smażę na mocno rozgrzanej patelni.
Składniki na farsz: tzw. "na oko" :-)
- kiszona kapusta
- mięso (u mnie- drobiowo-wołowe z rosołu)
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- sól, pieprz
Cebulę szklę na maśle, dodaję do niej pokrojoną kapustę i wszystko razem smażę, aż kapusta będzie miękka. Dodaję pokrojone mięso i wszystko razem duszę jeszcze chwilę. Doprawiam do smaku.
Na naleśniki nakładam farsz, zwijam, panieruję w jajku i bułce tartej i smażę na oleju, aż będą złote.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz