Powered By Blogger

środa, 8 lutego 2017

Krokiety z kapustą i mięsem

Krokiety robiłam 4-ty raz w życiu, ale chyba wreszcie udało  mi się znaleźć idealny przepis na naleśniki... Cienkie, elastyczne i takie,które nie pękają podczas zwijania...

Składniki na naleśniki (mnie z tych proporcji wyszło 16 szt.)
  • 270 g mąki
  • 200 ml wody gazowanej
  • 400 ml mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju/oliwy
Jajka mieszamy z mlekiem, wodą, olejem, dodajemy sól i stopniowo mąkę- cały czas mieszając trzepaczką. Ciasto odstawiamy na 20-30 min., by odpoczęło.
Naleśniki smażę na mocno rozgrzanej patelni.


Składniki na farsz:  tzw. "na oko" :-)
  • kiszona kapusta
  • mięso (u mnie- drobiowo-wołowe z rosołu)
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • sól, pieprz
 Cebulę szklę na maśle, dodaję do niej pokrojoną kapustę i wszystko razem smażę, aż kapusta będzie miękka. Dodaję pokrojone mięso i wszystko razem duszę jeszcze chwilę. Doprawiam do smaku.


Na naleśniki nakładam farsz, zwijam, panieruję w jajku i bułce tartej i smażę na oleju, aż będą złote.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz