Składniki:
1 litr przegotowanej, ciepłej wody
szklanka mąki żytniej (możemy także użyć mąki żytniej z otrębami)
zioła (kilka liści laurowych i kilka ziarenek ziela angielskiego)
czosnek (2 – 3 lekko rozgniecione ząbki)
piętka chleba dla lepszego smaku
Sposób przyrządzenia:
Domowy zakwas jest mieszanką mąki żytniej i wody, więc na samym początku należy wsypać mąkę żytnią do słoika, a następnie zalać ją przegotowaną wodą i dokładnie wymieszać. Do wymieszania najlepiej użyć drewnianej łyżki lub trzepaczki. Następnie do wymieszanej mąki i wody należy dodać czosnek, liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego i piętkę chleba dla lepszego i bardziej wyrazistego smaku. Na koniec słoik z zakwasem trzeba przykryć ściereczką, tak aby dochodziło do niego powietrze i odstawić w ciepłe miejsce na 3 do 5 dni w zależności od temperatury panującej w pomieszczeniu, w którym przechowywać będziemy zaczyn.
Po tym czasie, gdy mamy już zakwas, bierzemy się za gotowanie żurku:
- 1 kg wędzonki (boczek)
- 3-4 laski dobrej białej kiełbasy
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- sól, pieprz do smaku
- majeranek
- tarty chrzan
Wędzonkę wraz z kiełbasą zalewam wodą i gotuję około 40 min. Po tym czasie mięso wyciągam, boczek kroję w kostkę, kiełbasę obieram z jelita i również kroję w kostkę. Do wywaru wlewam zakwas, mieszam dokładnie i zagotowuję. Mięso przekładam do garnka z żurkiem. Dodaję sól, pieprz, otarty w dłoniach majeranek, mieszam dokładnie i przelewam do miseczek. Do każdej porcji żurku daję kleks chrzanu i pokrojone w ćwiartki, lub połówki jajo.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz