Powered By Blogger

piątek, 13 stycznia 2017

Purchawkowe pizzerinki

Panie i Panowie!
Nadęta Purchawka prezentuje PIZZERINKI ;-)
Delikatne, cienkie ciasto, pieczarki, polędwica z indyka, sos na bazie domowego koncentratu z nutką bazylii i oregano, domowa purchawkowa papryka konserwowa, dobry żółty ser,- tylko tyle, lub aż tyle mi dzisiaj było potrzebne do szczęścia :-)
Z przepisu wychodzi 18 pizzerinek o średnicy 12 cm







SKŁADNIKI:

CIASTO

zaczyn
-5 dag drożdży
-2 łyżki cukru
-1 szklanka ciepłej wody
-3 łyżki mąki

-0,5 kg mąki
-3 łyżki oliwy
-0,5 szklanki ciepłej wody
-łyżeczka soli

1. Najpierw drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody, dodajemy cukier i 4 czubate łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut, by drożdże zaczęły pracować. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. jeśli jest bardzo klejące, należy podsypać je mąką. Ciasto odstawiamy na około 35 minut do wyrośnięcia.


SOS POMIDOROWY

-1 koncentrat pomidorowy (słoiczek)
-3 łyżki wody
-3 łyżki oliwy
-3 ząbki czosnku
-trochę oregano i bazylii

Składniki sosu mieszamy ze sobą, czosnek przepuszczamy przez praskę.

DODATKI

-1 papryka
-1 cebula
-15 dag
-20 sera żółtego
-pieczarki
-oregano,bazylia


Cebulę kroimy w drobną kostkę, paprykę kroimy w małą kosteczkę.
Paprykę wraz z cebulą podsmażamy na małej ilości oleju.
Ser ścieramy na tarce, szynkę kroimy na małe paski, pieczarki kroimy w plasterki.

Gdy ciasto urośnie odrywamy porcję i wałkujemy na grubość około 4 mm i  wycinamy kółka np. kubkiem, w zależności jakiej wielkości chcemy mieć pizzerniki.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Smarujemy sosem pomidorowym, dajemy paprykę z cebulką, na to pieczarki,szynkę i całość posypujemy serem żółtym-dodatki dajemy w małych ilościach.
Całość posypujemy bardzo delikatnie oregano i bazylią.

Pizzerniki pieczemy około 8-10 minut w temperaturze 170 stopni.





:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz