Panie i Panowie!
Nadęta Purchawka prezentuje PIZZERINKI
;-)
Delikatne, cienkie ciasto, pieczarki, polędwica z indyka, sos na bazie domowego koncentratu z nutką bazylii i oregano, domowa purchawkowa papryka konserwowa, dobry żółty ser,- tylko tyle, lub aż tyle mi dzisiaj było potrzebne do szczęścia
:-)
Nadęta Purchawka prezentuje PIZZERINKI

Delikatne, cienkie ciasto, pieczarki, polędwica z indyka, sos na bazie domowego koncentratu z nutką bazylii i oregano, domowa purchawkowa papryka konserwowa, dobry żółty ser,- tylko tyle, lub aż tyle mi dzisiaj było potrzebne do szczęścia

Z przepisu wychodzi 18 pizzerinek o średnicy 12 cm
SKŁADNIKI:
CIASTO
zaczyn
-5 dag drożdży
-2 łyżki cukru
-1 szklanka ciepłej wody
-3 łyżki mąki
-0,5 kg mąki
-3 łyżki oliwy
-0,5 szklanki ciepłej wody
-łyżeczka soli
1. Najpierw drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody, dodajemy cukier i 4 czubate łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut, by drożdże zaczęły pracować. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. jeśli jest bardzo klejące, należy podsypać je mąką. Ciasto odstawiamy na około 35 minut do wyrośnięcia.
-1 koncentrat pomidorowy (słoiczek)
-3 łyżki wody
-3 łyżki oliwy
-3 ząbki czosnku
-trochę oregano i bazylii
Składniki sosu mieszamy ze sobą, czosnek przepuszczamy przez praskę.
DODATKI
-1 papryka
-1 cebula
-15 dag
-20 sera żółtego
-pieczarki
-oregano,bazylia
Cebulę kroimy w drobną kostkę, paprykę kroimy w małą kosteczkę.
Paprykę wraz z cebulą podsmażamy na małej ilości oleju.
-1 papryka
-1 cebula
-15 dag
-20 sera żółtego
-pieczarki
-oregano,bazylia
Cebulę kroimy w drobną kostkę, paprykę kroimy w małą kosteczkę.
Paprykę wraz z cebulą podsmażamy na małej ilości oleju.
Ser ścieramy na tarce, szynkę kroimy na małe paski, pieczarki kroimy w plasterki.
Gdy ciasto urośnie odrywamy porcję i wałkujemy na grubość około 4 mm i wycinamy kółka np. kubkiem, w zależności jakiej wielkości chcemy mieć pizzerniki.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy sosem pomidorowym, dajemy paprykę z cebulką, na to pieczarki,szynkę i całość posypujemy serem żółtym-dodatki dajemy w małych ilościach.
Całość posypujemy bardzo delikatnie oregano i bazylią.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy sosem pomidorowym, dajemy paprykę z cebulką, na to pieczarki,szynkę i całość posypujemy serem żółtym-dodatki dajemy w małych ilościach.
Całość posypujemy bardzo delikatnie oregano i bazylią.
Pizzerniki pieczemy około 8-10 minut w temperaturze 170 stopni.
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz