Powered By Blogger

czwartek, 26 stycznia 2017

Gulasz z kluskami śląskimi

Czas na gulasz w towarzystwie klusek śląskich...


Składniki na gulasz: (u mnie- 3 porcje)
  • 60 dag szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • liście laurowe, ziele angielskie
  • ulubione zioła (u mnie- czubryca czerwona, majeranek, pieprz ziołowy, kminek mielony)
  • 200-300 ml bulionu





1. Mięso myjemy i kroimy w niezbyt dużą kostkę. Pokrojone mięso smażymy na mocno rozgrzanej patelni wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.






3. Gdy mięso będzie już złote- dodajemy cebulę obsypaną przyprawami i smażymy razem około 5-8 minut.




4. Następnie mięso podlewamy bulionem i dusimy na pod przykryciem na małym ogniu około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie,  a sos się zredukuje. .





5. Kluski śląskie:
  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • sól
a) Ziemniaki obieramy, myjemy, solimy  i gotujemy.




b)  Ugotowane ziemniaki ubijamy i studzimy. Ziemniaki dzielimy na cztery części, jedną część wyjmujemy, a na jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy pozostałą część ziemniaków.




c) Masę ziemniaczaną dokładnie mieszamy.






d)  Formujemy kluski z dziurką i gotujemy je we wrzącej wodzie trzy minuty od wypłynięcia.


6.  Kluski odcedzam, przekładam na talerz. Podaję je z gulaszem i ulubioną sałatką.






Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz