Składniki na gulasz: (u mnie- 3 porcje)
- 60 dag szynki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- liście laurowe, ziele angielskie
- ulubione zioła (u mnie- czubryca czerwona, majeranek, pieprz ziołowy, kminek mielony)
- 200-300 ml bulionu
1. Mięso myjemy i kroimy w niezbyt dużą kostkę. Pokrojone mięso smażymy na mocno rozgrzanej patelni wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
3. Gdy mięso będzie już złote- dodajemy cebulę obsypaną przyprawami i smażymy razem około 5-8 minut.
4. Następnie mięso podlewamy bulionem i dusimy na pod przykryciem na małym ogniu około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie, a sos się zredukuje. .
5. Kluski śląskie:
- 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- sól
b) Ugotowane ziemniaki ubijamy i studzimy. Ziemniaki dzielimy na cztery części, jedną część wyjmujemy, a na jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy pozostałą część ziemniaków.
c) Masę ziemniaczaną dokładnie mieszamy.
d) Formujemy kluski z dziurką i gotujemy je we wrzącej wodzie trzy minuty od wypłynięcia.
6. Kluski odcedzam, przekładam na talerz. Podaję je z gulaszem i ulubioną sałatką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz