Składniki na tagliatelle: (1 porcja)
- 3-4 średnie marchewki (u mnie- Karotki)
- 2 średnie pietruszki
- 50 g masła
- pieprz, sól
- ulubione zioła (u mnie: tymianek, bazylia, oregano, szałwia)
- 1/4 szkl. wody
- 1 jajko
- 2 łyżki octu
1. Marchewkę i pietruszkę obieramy i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy ją na paski. Warzywa, masło, zioła, dodajemy sól i pieprz i umieszczamy w patelni i smażymy na średnim ogniu przez 4-5 min.
2. Po tym czasie marchew podlewamy 1/4 szkl. przegotowanej zimnej wody i dusimy, aż warzywa będą al dente, a woda odparuje.
Zagotowujemy wodę i dodajemy do niej ocet. Jajko wbijamy do szklanki. Przy pomocy łyżki mieszam wodę w garnku, aby na środku wytworzył się wir, do którego wlewam jajko. Pozostawiam na małym ogniu (woda nie powinna mocno wrzeć) przez 2-3 minuty. Odcedzam ostrożnie - najlepiej łyżką cedzakową i delikatnie osuszam na ręczniku papierowym.
4. Gotowe warzywa przekładam na talerz, układam na nich jajko i gotowe. ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz