Powered By Blogger

środa, 25 stycznia 2017

Tagliatelle z marchewki i pietruszki z jajem w koszulce...

Składniki na tagliatelle:  (1 porcja)
  • 3-4 średnie marchewki (u mnie- Karotki)
  • 2 średnie pietruszki
  • 50 g masła
  • pieprz, sól
  • ulubione zioła (u mnie: tymianek, bazylia, oregano, szałwia)
  • 1/4 szkl. wody 
  • 1 jajko
  • 2 łyżki octu
Wykonanie:
1. Marchewkę i pietruszkę obieramy i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy ją na paski. Warzywa, masło, zioła, dodajemy sól i pieprz i umieszczamy w patelni i smażymy na średnim ogniu  przez 4-5 min.



2. Po tym czasie marchew podlewamy 1/4 szkl. przegotowanej zimnej wody i dusimy, aż warzywa będą al dente, a woda odparuje.

3. Czas na jajko w koszulce:
Zagotowujemy wodę i dodajemy do niej ocet. Jajko wbijamy do szklanki. Przy pomocy łyżki mieszam wodę w garnku, aby na środku wytworzył się wir, do którego wlewam jajko. Pozostawiam na małym ogniu (woda nie powinna mocno wrzeć) przez 2-3 minuty. Odcedzam ostrożnie - najlepiej łyżką cedzakową i delikatnie osuszam na ręczniku papierowym.

4. Gotowe warzywa przekładam na talerz, układam na nich jajko i gotowe. ;-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz