- 3-4 jabłka (u mnie odmiana Szampion)
- 60 g cukru pudru
- 80 g mąki (u mnie krupczatka)
- 50 g masła 82%
- rodzynki
- cynamon
- cukier do oprószenia jabłek
- cukier puder do obsypania
Wykonanie:
1. Jabłka myjemy, obieramy w kostkę i przekładamy do uprzednio natłuszczonych kokilek.
Następnie obsypujemy je rodzynkami, cynamonem i cukrem.
2. Przygotowujemy kruszonkę: masło siekamy na drobne kawałki, przekładamy do miski, dodajemy mąkę z cukrem i wszystko szybko zagniatamy na kruszonkę. Tak przygotowaną kruszonką obsypujemy jabłka.
3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni (grzanie góra-dół z termoobiegiem) i pieczemy jabłka przez 12-15 min., aż kruszonka zrobi się złota.
4. Gotowy deser obsypujemy cukrem pudrem.
5. Smacznego! :)
Było super!
OdpowiedzUsuń