Powered By Blogger

wtorek, 24 stycznia 2017

Jabłka pod kruszonką

Testowania kokilek ciąg dalszy, więc na późny podwieczorek wskakują jabłka pod kruszonką...



 Składniki (u mnie 3 kokilki o średnicy 8 cm.):
- 3-4 jabłka (u mnie odmiana Szampion)
- 60 g cukru pudru
- 80 g mąki (u mnie krupczatka)
- 50 g masła 82%
- rodzynki
- cynamon
- cukier do oprószenia jabłek
- cukier puder do obsypania 

Wykonanie:
1. Jabłka myjemy, obieramy w kostkę i przekładamy do uprzednio natłuszczonych kokilek.
Następnie obsypujemy je rodzynkami, cynamonem i cukrem.



2. Przygotowujemy kruszonkę: masło siekamy na drobne kawałki, przekładamy do miski, dodajemy mąkę z cukrem i wszystko szybko zagniatamy na kruszonkę. Tak przygotowaną kruszonką obsypujemy jabłka.




3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni (grzanie góra-dół z termoobiegiem) i pieczemy jabłka przez 12-15 min., aż kruszonka zrobi się złota.



4. Gotowy deser obsypujemy cukrem pudrem.


5. Smacznego! :) 



1 komentarz: