Kokilki z Pepco (za jedyne 6,99 zł./szt.) aż się proszą o ich używanie, więc dzisiaj u nas na obiedzie gości moja wariacja na temat zapiekanki chłopskiej, czyli... PURCHAWKOWA ZAPIEKANKA :-)
Składniki na 2 porcje zapiekanki (w kokilkach o średnicy 13 cm):
- 3-4 średnie ziemniaki
- 35 dag wędzonego boczku
- 1 cebula
- 15 dag startego na dużych oczkach żółtego sera
- 1 duże jajko
- 6 łyżek kwaśnej śmietany 18 %
- 3 łyżki mleka 3,2 %
- odrobina oleju
- ząbek czosnku
- zioła prowansalskie, szczypta kuminu, sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry o grubości około 0.5 cm.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju.
Gdy cebula będzie już zeszklona- przekładamy ją do miseczki i na tej samej patelni smażymy boczek uprzednio pokrojony w słupki/kostkę. Usmażony boczek przekładamy do miseczki z cebulą i wszystko razem mieszamy. Kokilki smarujemy olejem, na spód układamy: plastry ziemniaków-boczek-ziemniaki-boczek-ziemniaki-boczek i obsypujemy ziołami wedle gustu. Przygotowujemy sos śmietanowy, który "sklei" naszą zapiekankę: jajko, śmietanę i mleko łączymy ze sobą za pomocą trzepaczki, dodajemy sól, pieprz, kumin, (ewentualnie natkę pietruszki, lub szczypiorek- w zależności co kto lubi) i przepuszczony przez praskę ząbek czosnku, gotowym sosem zalewamy naszą zapiekankę i wkładamy ją na 30-35 min. do piekarnika nagrzanego góra-dół na 180 stopni. Po tym czasie posypujemy zapiekankę serem i pieczemy 7-10 min., aż ser się dokładnie rozpuści i utworzy delikatną skorupkę.
- zioła prowansalskie, szczypta kuminu, sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry o grubości około 0.5 cm.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju.
Gdy cebula będzie już zeszklona- przekładamy ją do miseczki i na tej samej patelni smażymy boczek uprzednio pokrojony w słupki/kostkę. Usmażony boczek przekładamy do miseczki z cebulą i wszystko razem mieszamy. Kokilki smarujemy olejem, na spód układamy: plastry ziemniaków-boczek-ziemniaki-boczek-ziemniaki-boczek i obsypujemy ziołami wedle gustu. Przygotowujemy sos śmietanowy, który "sklei" naszą zapiekankę: jajko, śmietanę i mleko łączymy ze sobą za pomocą trzepaczki, dodajemy sól, pieprz, kumin, (ewentualnie natkę pietruszki, lub szczypiorek- w zależności co kto lubi) i przepuszczony przez praskę ząbek czosnku, gotowym sosem zalewamy naszą zapiekankę i wkładamy ją na 30-35 min. do piekarnika nagrzanego góra-dół na 180 stopni. Po tym czasie posypujemy zapiekankę serem i pieczemy 7-10 min., aż ser się dokładnie rozpuści i utworzy delikatną skorupkę.
Surowa zapiekanka prezentuje się tak:
Po upieczeniu tak:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz