Purchawkowy kotlet mielony (szynka) z borowikami w śmietanie duszonymi na maśle w towarzystwie puree ziemniaczanego i ćwikły z chrzanem polecają się na obiad
Kotlety (składniki na około 8 sztuk):
- szynka wieprzowa 500 g
- 1 zeszklona cebula
- mielony kminek
- czubryca
- pieprz,
- jajo
- ząbek czosnku
- bułka tarta
- 1/4 - 1/2 szkl. rosołu, lub 1 namoczona bułka w mleku/wodzie
- olej do smażenia/spray do smażenia (u mnie-spray)
Mięso mielę, przekładam do miski, wbijam jajko,dodaję cebulę, przepuszczony przez praskę czosnek, przyprawy, dodaję rosół, lub bułkę, dokładnie mieszam. Formuję kotlety. Kotlety panieruję i smażę na małym ogniu, aż będą złote.
Borowiki w śmietanie:
- borowiki świeże/mrożone (u mnie-mrożone)
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- masło
- śmietana do sosów
- sól, pieprz
Cebulę szklę na maśle, następnie dodaję do niej borowiki i duszę pod przykryciem (często mieszając!), aż grzyby będą miękkie. Po tym czasie dodaję śmietanę i doprawiam do smaku. Grzyby podaję z mięsem i ziemniakami, lub samodzielnie np. z pieczywem :)
Tak przyrządzone grzyby są idealnym dodatkiem do jajecznicy :)
Ko;-)
Ko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz