Powered By Blogger

sobota, 21 stycznia 2017

Kotlet mielony z duszoną marchewką

Kotlet mielony z marchewką to chyba jeden z moich nabardziej ulubionych zestawów obiadowych, do którego wracam dosyć często.
Dziś standardowego kotleta z szynki odesłałam na urlop, a skorzystałam z pięknego kawałka łaty wołowej.
 Kotlety:
Składniki:
- 500 g łaty wołowej
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- czubryca, pieprz,
- ząbek czosnku
- bułka tarta do panierowania
- 1/4 szkl rosołu/ bulionu warzywnego

Mięso zmęłłam w maszynce na średnich oczkach, przełożyłam do miski. Zeszkloną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, bulion i przyprawy dodałam do mięsa i wszystko dokładnie wymieszałam. Z masy mięsnej formowałam kotlety, opanierowałam i smażyłam na gorącym oleju (na małym ogniu) do zezłocenia.

Marchewka:
Składniki:
- 4-5 marchewek pokrojonych w kostkę
- 100 ml wody
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki masła

Marchew przekładam do garnka, podlewam wodą, dodaję masło, sól i cukier i duszę na małym ogniu, aż marchew będzie miękka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz