Dziś standardowego kotleta z szynki odesłałam na urlop, a skorzystałam z pięknego kawałka łaty wołowej.
Kotlety:
Składniki:
- 500 g łaty wołowej
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- czubryca, pieprz,
- ząbek czosnku
- bułka tarta do panierowania
- 1/4 szkl rosołu/ bulionu warzywnego
Mięso zmęłłam w maszynce na średnich oczkach, przełożyłam do miski. Zeszkloną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, bulion i przyprawy dodałam do mięsa i wszystko dokładnie wymieszałam. Z masy mięsnej formowałam kotlety, opanierowałam i smażyłam na gorącym oleju (na małym ogniu) do zezłocenia.
Marchewka:
Składniki:
- 4-5 marchewek pokrojonych w kostkę
- 100 ml wody
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki masła
Marchew przekładam do garnka, podlewam wodą, dodaję masło, sól i cukier i duszę na małym ogniu, aż marchew będzie miękka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz