Kopytka:
Składniki:
- 1 kg ugotowanych i ugniecionych ziemniaków
- 2 szkl mąki pszennej
- 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki ze sobą łączę, z masy ziemniaczanej formuję wałki, z których odcinam 3-4 centymetrowe wałki. W garnku gotuję wodę z odrobiną soli i na wrzątek wrzucam kopytka. Mieszam dokładnie, aby nie przywarły do dna i od wypłynięcia gotuję 1 minutę.
Sos pieczarkowy:
- 500 g pieczarek pokrojonych w ósemki
- 1 cebula pokrojona w kostkę i zeszklona na maśle
- 1 opakowanie serka mascarpone, lub śmietany typowej do sosów
- sól, pieprz do smaku
Pieczarki smażę na rozgrzanej patelni z odrobiną masła, gdy pieczarki będą już miękkie, a woda od nich odparuje, dodaję cebulę, wszystko razem chwilę duszę, dodaję serek, lub śmietanę, dokładnie mieszam, trzymam jeszcze chwilę na gazie, doprawiam do smaku i gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz