Kruszonka:
- 110 g mąki pszennej
- 50 g wiórków kokosowych
- 100 g masła, w temperaturze pokojowej
- 60 g drobnego cukru do wypieków
Owocowe nadzienie:
- dowolne owoce
- 2 łyżki cukru
- 1 - 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
4 foremki do zapiekania wysmarować masłem. Pomiędzy foremki równo rozdzielić nadzienie. Posypać przygotowaną wcześniej kruszonką.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 minut, lub do zrumienienia się kruszonki. Nadzienie owocowe w środku będzie się wyraźnie gotowało. Wyjąć, chwilę przestudzić. Można podawać ciepłe np. z lodami waniliowymi lub sorbetem cytrynowym, czy też mrożonym jogurtem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz