Powered By Blogger

poniedziałek, 23 stycznia 2017

Kokosowe crumble z jagodami


Kruszonka:
  • 110 g mąki pszennej
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 100 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 60 g drobnego cukru do wypieków
W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, wiórki kokosowe, cukier. Wyrobić między palcami do momentu otrzymania kruszonki, odstawić.

Owocowe nadzienie:
  • dowolne owoce
  • 2 łyżki cukru
  • 1 - 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
Wszystkie składniki nadzienia wymieszać.

4 foremki do zapiekania wysmarować masłem. Pomiędzy foremki równo rozdzielić nadzienie. Posypać przygotowaną wcześniej kruszonką.

Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 minut, lub do zrumienienia się kruszonki. Nadzienie owocowe w środku będzie się wyraźnie gotowało. Wyjąć, chwilę przestudzić. Można podawać ciepłe np. z lodami waniliowymi lub sorbetem cytrynowym, czy też mrożonym jogurtem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz