Składniki:
Nadzienie:
- 300 g szynki wieprzowej (zmielonej przeze mnie)
- 300 g goleni wołowej (również zmielona przeze mnie)
- pęczek natki pietruszki (w oryginale- pęczek kolendry)
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 cebula pokrojona w kostkę i zeszklona na maśle
- 3/4 szkl. rosołu
- sól, pieprz
Składniki nadzienia łączymy ze sobą dokładnie.
Ciasto:
- 3 szkl. mąki
- 3/4 szkl gorącej wody
- sól - 1 płaska łyżeczka
Z podanych składników zagniatamy ciasto- ma być cięższe niż na nasze pierogi. Rozwałkowujemy ciasto grubiej, niż na klasyczne pierogi i szklanką o średnicy 10 cm wykrawamy kółka i nakładamy łyżkę farszu.
Pierogi zlepiam w coś na kształt sakiewek:
Tak przygotowane pierogi gotuję w rosole (według oryginalnego przepisu), lub wodzie- około 5 min od wypłynięcia.
Moje "chinkali" podaję omaszczone masłem i posypane szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz