Powered By Blogger

poniedziałek, 30 stycznia 2017

Chinkali a'la Nadęta Purchawka




Składniki:

Nadzienie:
  • 300 g szynki wieprzowej (zmielonej przeze mnie)
  • 300 g goleni wołowej (również zmielona przeze mnie)
  • pęczek natki pietruszki (w oryginale- pęczek kolendry)
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę i zeszklona na maśle
  • 3/4 szkl. rosołu
  • sól, pieprz
Składniki nadzienia łączymy ze sobą dokładnie.





Ciasto:
  • 3 szkl. mąki
  • 3/4 szkl gorącej wody
  • sól - 1 płaska łyżeczka

Z podanych składników zagniatamy ciasto- ma być cięższe niż na nasze pierogi. Rozwałkowujemy ciasto grubiej, niż na klasyczne pierogi i szklanką o średnicy 10 cm wykrawamy kółka i  nakładamy łyżkę farszu.




Pierogi zlepiam w coś na kształt sakiewek:





 Tak przygotowane pierogi gotuję w rosole (według oryginalnego przepisu), lub wodzie- około 5 min od wypłynięcia. 




Moje "chinkali" podaję omaszczone masłem i posypane szczypiorkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz