Powered By Blogger

czwartek, 5 stycznia 2017

Moskole- czyli góralskie placki ziemniaczane

Co roku staram się jeździć w Tatry i smakować lokalnych potraw...
Kwaśnica, sery regionalne, moskole...
Dzisiaj będzie o moskolach...

Składniki:
- 1 kg ziemniaków
– 500 g mąki pszennej
– 2 jajka
– ¾ szklanki kwaśnego mleka bądź maślanki
– 1 czubata łyżeczka soli
– pieprz

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, opłukujemy, gotujemy w osolonej wodzie. Następnie dokładnie tłuczemy, lub przeciskamy przez praskę. Studzimy. Dodajemy do masy jajka, przesianą mąkę oraz kwaśne mleko. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto chwilę wyrabiamy na oprószonej mąką stolnicy. Formujemy owalne placki o grubości ok. 1 cm.
Pieczemy w  piekarniku w temperaturze 180°C przez ok.30 minut, do momentu zarumienienia. Można je też piec na suchej patelni, aż do zrumienienia.
Moskole podajemy z masłem czosnkowym albo posmarowane bryndzą. 
 U mnie wersja z sosem tzatziki i wędzonym łososiem.

Sos:
- 1 duży ogórek
- 4-5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
- posiekany koperek
- jogurt grecki
- sól, pieprz do smaku

Ogórka obieramy, ścieramy na tarce o  dużych oczkach, solimy i pozostawiamy do czasu, aż ogórek puści wodę, którą później wylewamy. Dodajemy jogurt, przyprawy, mieszamy i zostawiamy do schłodzenia.


.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz