Kwaśnica, sery regionalne, moskole...
Dzisiaj będzie o moskolach...
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
– 500 g mąki pszennej
– 2 jajka
– ¾ szklanki kwaśnego mleka bądź maślanki
– 1 czubata łyżeczka soli
– pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, opłukujemy, gotujemy w osolonej wodzie. Następnie dokładnie tłuczemy, lub przeciskamy przez praskę. Studzimy. Dodajemy do masy jajka, przesianą mąkę oraz kwaśne mleko. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto chwilę wyrabiamy na oprószonej mąką stolnicy. Formujemy owalne placki o grubości ok. 1 cm.Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok.30 minut, do momentu zarumienienia. Można je też piec na suchej patelni, aż do zrumienienia.
Moskole podajemy z masłem czosnkowym albo posmarowane bryndzą.
U mnie wersja z sosem tzatziki i wędzonym łososiem.
Sos:
- 1 duży ogórek
- 4-5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
- posiekany koperek
- jogurt grecki
- sól, pieprz do smaku
Ogórka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i pozostawiamy do czasu, aż ogórek puści wodę, którą później wylewamy. Dodajemy jogurt, przyprawy, mieszamy i zostawiamy do schłodzenia.
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz